Komunikacijom do razvoja vlastitih potencijala (1. dio)

logo

Piše: Ana-Marija Vizintin

11/11/2019
komunikacija -sastanak

Avantura otkrivanja vlastitih komunikacijskih potencijala može početi! Svatko od nas je još od djetinjstva komunikator u nastajanju, no nažalost nije slučaj da svaki taj mali komunikator izraste u svoju odraslu varijantu. Osim što nam je komunikacija prirođena, mi zapravo nemamo druge alate i podršku obrazovno – odgojnog sustava da te vlastite komunikacijske mogućnosti koje smo dobili rođenjem dalje u životu razvijemo do željenih razina i visina. Svako će dijete naučiti trčati, no svako dijete neće upisati atletiku ili trčanje i raditi na razvoju svih osobitosti koje ga mogu učiniti odličnim trkačem u budućnosti. Analogija ukazuje na to da je važno komuniciranje smjestiti na jedno od važnijih mjesta u sferi osobnog razvoja kao početnu točku za ostvarivanje naših privatnih, poslovnih i drugih ciljeva.
Često smo, pritisnuti različitim poteškoćama ili ograničenjima, ponekad vlastitim emocijama ili, pak, tuđim riječima, djelima, akcijama, ograničeni u našim komunikacijskim mogućnostima. Što to znači?

Primjerice, odlazak pred šefa ili nadređenu osobu u situaciji u kojoj smo odgovorni za propust ili neku drugu negativnu okolnost u nama će, prirodno, probuditi otpor, tremu ili čak negativno raspoloženje koje ćemo nositi u sebi i izvan te situacije – dalje u danu ili danima koji slijede. Svaki neugodan razgovor ili poruka s kojom se moramo suočiti ili koju moramo i sami kreirati prema drugom pojedincu ili skupini pojedinaca koji čine našu javnost, uvjetno rečeno – našu ciljanu publiku, može izazvati dodatan stres i negativan stav prema ulasku u tu određenu komunikacijsku situaciju.

Upravo iz tog razloga mnogi konflikti ostaju neriješeni, mnoge poslovne ideje ostanu nerealizirane, mnoge mogućnosti ostanu neiskorištene. Kao rezultat povlačenja iz zahtjevnih komunikacijskih situacija ili kao rezultat nedovoljno iskorištenih komunikacijskih potencijala u pojedinim situacijama stvara se nepotrebna stagnacija koja često može rezultirati nezadovoljstvom i dodatnim otporom prema cjelovitom komuniciranju što, dakako, nije dobro.

Nedostatan razvoj komunikacijskih vještina, ali i više od toga – shvaćanja o važnosti svih komunikacijskih sredina i koncepata u svakome čovjeku, prirodno, budi otpor, tremu ili upravljanje komunikacijom na neadekvatan, često kontraproduktivan način.

Zbog toga je jedna od važnih misija svakog pojedinca u okvire vlastitog, prije svega, osobnog razvoja, a onda i razvoja poslovnih koncepata, ideja ili aktivnosti ugraditi što više i što kompletnije nove elemente u području vlastitog ili komuniciranja poslovne organizacije te njezinih predstavnika među svim vrstama javnosti.

U ovome blogu bavit ćemo se najrazličitijim područjima komuniciranja i potencijala koji se ostvaruju putem pravilno odabranih komunikacijskih modela i pristupa različitim segmentima osobnog i poslovnog komuniciranja.

Uz mnoge primjere iz prakse, ovaj blog pružit će dodatnu podršku vašim vlastitim nastojanjima da sve što poželite u budućnosti iskomunicirate na bolji i potpuniji način koji, onda, rezultira i mnogo većim mogućnostima.
Želim vam dovoljno hrabrosti da se preko „Prave poruke“ upustite u avanturu otkrivanja vlastitih komunikacijskih potencijala i njihove praktične primjene u svakodnevnom životu, poslu i ostalim vama bitnim relacijama. Svaki je čovjek potencijalni komunikator, a svaki je komunikator potencijalni nositelj iznimnih osobnih, obiteljskih, poslovnih i drugih uspjeha.
Krenimo 🙂

Moglo bi vas zanimati…

Zorane Milanoviću, svaka ti čast!

Zorane Milanoviću, svaka ti čast!

Vlado Gotovac je napokon dobio svog nasljednika i u govorničkom, ali sigurno i u povijesnom smislu. Žargonskim rječnikom, predsjednik je jučer razvalio. Profesionalnim rječnikom, Zoran Milanović je jučer prezentirao najbolje od političko-povijesnog govorništva i...

Korona izbori ili – zamjena staro za novo

Korona izbori ili – zamjena staro za novo

Kampanja je bila potrebna, bila je potentna i odvijala se cijelo vrijeme, no mnogi to nisu uočavali. Bila je i drugačija, u specifičnom trenutku vremena i puna, reklo bi se na kraju, a da zvuči politički korektno, neizvjesnosti.Nekoliko naših highlightsa, isključivo...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *